AlbérletkirályKiadó Lakások Albérletek

Új jelszó kérése!

Mit kell tudni a foglalózásról?

Amennyiben megtetszik Önnek egy albérlet, vagy bérbeadóként szeretne egy potenciális bérlőt megfogni, legyen akár Budapesten vagy máshol, érdemes minél hamarabb foglalózni. De bérlőként, mielőtt letenné a foglalót, győződjön meg arról, hogy a körülmények valósak-e, tényleg a jogosultnak adja-e a foglalót. Ha bérbeadó, találkozzon mindegyik leendő bérlőjével, nehogy meglepetések érjék.
Ha minden rendben van, szükség lesz legalább 2 üres papírra, vagy előre megírt szerződésre, amibe a foglaló bele van fogalmazva, és persze tollra:).

2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről
HATODIK KÖNYV KÖTELMI JOG
A SZERZŐDÉS MEGERŐSÍTÉSE ÉS MÓDOSÍTÁSA
XXVI. Fejezet A szerződés megerősítése 1. A foglaló

Ha rákeresünk, és elolvassuk az idevonatkozó részt:
6:185. § [Foglaló] (1) A másik félnek fizetett pénzt, akkor lehet foglalónak tekinteni, ha annak fizetésére a kötelezettségvállalás megerősítéseként kerül sor, és ez a rendeltetés a szerződésből egyértelműen kitűnik.
azaz, az akár kézzel írt, vagy akár előre nyomtatott dokumentumnak Szerződésnek kell lennie, amibe kell, hogy bele legyen fogalmazva, hogy foglaló került átadásra.

Viszont, ha már Szerződés, akkor, hogy ezt szerződésnek lehessen tekinteni, és az átadott pénzt foglalónak, ahhoz bizonyos dolgokat mindenéppen bele kell írni.

Megemlítem, hogy a köznyelv és a jogi nyelvezet, másként értelmezi az albérletet mint fogalmat, jogilag az albérlet, az amit egy bérlemény bérlője tovább ad bérbe, azaz albérletbe adja.
Tehát a szerződésben, bérleményről, bérbeadóról és bérlőről írunk, és bérleti díjról, no meg a foglalóról.

Szerepeljenek benne a szerződő felek, hogy a bérbeadó kicsoda, tulaj, haszonélvező, cégképviselő vagy meghatalmazott stb.,
és, hogy a bérlő egyedül költözik-e, vagy ki az aki vele költözhet, és ha külön megállapodtak, akkor milyen háziállatot hozhat,
nem kötelező de szoktam javasolni, hogy legyen benne a felek telefonszáma és email címe is, előfordult már, hogy a bérlő és a bérbeadó elvesztették egymás telefonszámát, ilyenkor kétségbeesetten hívták a közvetítőt, vagy ha meg volt a régi hirdetés, a rajtalévő telefonszámot,
legyen benne a bérlemény vagy az albérlet pontos címe,
mire lenne használva az ingatlan, iroda vagy lakás stb.,
a bérleti díj összege és a kaució összege, számmal is és betűvel kiírva is
és persze legyen benne, e szerződés aláírásával egyidejűleg átadott foglaló összege, ami a bérletidíjba és/vagy a kaucióba beleszámít,
szerepeljen benne a szándék arra, hogy a bérlő bérbeveszi, a bérbeadó bérbeadja az albérletet vagy az egyéb ingatlant,
a bérbeadás legkésőbbi kezdeti időpontja, amikor a bérlő kifizeti a teljes első havi bérleti díjat és a teljes kauciót, azaz, akár a bérbeadás elmulasztása, vagy akár a kifizetés késlekedése jogkövetkezménnyel jár,
továbbá, ha akármi másban még megállapodtak, pl.: kifestés, berendezés odaszállítása vagy elvitele, valami megjavítása stb...
legyen aláírás minden írott vagy nyomtatott oldalon, ha voltak belejavítgatások, azokat egyesével szignózni kell
plusz legyen kettő tanu, lehetőleg szomszédok, név aláírás bejelentett lakcím személyiigazolvány száma,
egy példány a bérlőnek egy másik a bérbeadónak, és persze dátum is.

De mekkora legyen a foglaló?
Klasszikusan egy havi vagy 2 havi bérleti díjnak megfelelő összeg, annál foglalóként nem kell több. Abban az esetben, ha csak néhány tízezer forint van Önnél, ha a bérbeadó erre hajlandó, akkor is foglalózhat, azzal a szerződéses kikötéssel, hogy néhány napon belül szerződésmódosítással kiegészíti nagyobb foglaló összegre, ha ezt nem teszi meg, a foglalót elveszíti.
Foglalózzon bármekkora összeggel, a foglalónak következményei vannak:
6:185. § [Foglaló] (3) A teljesítés meghiúsulásáért felelős fél az adott foglalót elveszti, a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni.

A foglaló kockázattal jár, lehet másnap talál jobb albérletet, de a foglalózás hiánya is, mivel a bérbeadó addig simán másnak adhatja a kiszemelt lakást.
Meg lehetnek jogi, vagy egyéb problémák is, ezért lehetőleg, ügyvédnél szerződjön vagy foglalózzon. Budapesten lehetnek akkora értékű albérletek, ahol ez simán belefér.
Persze egy kisebb bérleti díjú albérletnél ez nem életszerű, ezért ekkor mindenképpen figyeljen oda, kinek ad pénzt a kezébe.

Tisztelt albérlet tulajdonos!
Van egy Budapesti kiadó lakása, albérlete, amit szeretne gondos kezekben tudni?
Szeretné, ha a bérlője rendesen fizetne, úgy vigyázna a lakására mintha sajátja lenne, és hosszú távon jól érezné magát?
tovább ...


Üresen vagy bútorozva?
Gyakran felvetődik a kérdés, hogy jobb kiadni egy lakást, üresen vagy bútorozva?
Vannak érvek egyik, és másik mellett is.
De mégis, talán a szemlélet, ami legjobban különbözik a kettő között.
tovább ...


Albérlet keresőként mit kérdezzen telefonon a közvetítőtől vagy egy tulajdonostól
Először is kérdezze meg, aktuális-e, meg van még a lakás, kiadó-e? volt már olyan, hogy igen aktuális volt, de nem kiadásra, hanem eladásra, hirdette így is úgy is, csak közben bérbe vették, de az eladási hirdetés mellett fennmaradt az albérletként való hirdetése is.
Ha többen költöznek, és a lakás több szobás, kérdezze meg a szobák külön nyílnak-e.
tovább ...


Albérlet tulajdonosként mit kérdezzen egy érdeklődőtől
Ha meghirdette az albérletét, gondolom várja, hogy telefonáljon valaki, jöjjön, nézze meg, és vegye ki a lakást.
Egy albérletet kiadni, nem biztos, hogy ilyen gyorsan és egyszerűen megy.
Nem is biztos, hogy annak, aki hívta, ki szeretné adni a lakását.
tovább ...


Mit kell tudni a foglalózásról?
Amennyiben megtetszik Önnek egy albérlet, vagy bérbeadóként szeretne egy potenciális bérlőt megfogni, legyen akár Budapesten vagy máshol, érdemes minél hamarabb foglalózni. De bérlőként mielőtt letenné a foglalót, győződjön meg arról, hogy a körülmények valósak-e, tényleg a jogosultnak adja-e a foglalót. Ha bérbeadó, találkozzon mindegyik leendő bérlőjével, nehogy meglepetések érjék!
tovább ...


Érdemes zárat cserélni a beköltözéskor
Sohasem tudhatjuk biztosra, kinek van még kulcsa az albérlethez.
Előző bérlőnek? A vízszerelőnek? Egy távoli rokonnak, Vagy a tulaj egy haverjának?
Zárat cserélni, persze csak előre, közös megegyezéssel szokás.
tovább ...


Bérleti szerződés egy évnél hamarabbi felmondása
Mi van, ha egy kiadó lakásból egyéb személyes okok miatt hamarabb kellene távozni?
Azaz a szokásos egy évnél hamarabb szeretnénk felmondani a szerződést, vagy eleve ilyen szerződést szeretnénk kötni.
tovább ...


Budapesti albérletek és kiadó lakások széles választéka.Amennyiben albérleten gondolkodik, itt megtalálhatja álmai kiadó lakását.Akár közel a munkahelyéhez, vagy egyetemhez, vagy akár kedvenc Budapesti környékéhez, keresgéljen az albérletek között.A kiadó lakások között vannak üresek is, és bútorozott albérletek is, valamint részben bútorozottak.Rengeteg új építésű albérlet, és exkluzívan berendezett luxus lakás is található, akár Budapest különböző lakóparkjaiban.
alberletkiraly kukac gmail pont com
2014© alberletkiraly.hu